Hitta drömjobbet

Är det dags för dig att ta nästa steg i arbetslivet? “Svårt” är bara ett ord som kan beskriva processen om du inte har koll på vart du ska börja. Vi tar dig vidare från idéstadiet till agerande och hjälper dig hitta drömjobbet snabbare än vad du trodde var möjligt.

Det kan vara svårt att hitta annonser ibland och oftast fungerar det inte att bara googla, utan du måste även gräva lite djupare. Ställ dig frågan, vilka arbetsgivare kan jag tänka mig arbeta för? Inom vilka branscher vill du jobba? Om du är osäker kan du fråga runt hos bekanta vad de tycker är extra bra med sina jobb. Stolpa sedan upp några potentiella arbetsgivare och branscher för att sedan göra dina sökningar lite bredare. Många företag annonserar sina tjänster på sin egna webbplats, men inte alla. Kontakta även rekryterare och rekryteringsansvarig på det företag du vill arbeta för. 

Börja fila på ditt CV

När du hittat jobbet du vill söka måste du sälja in dig själv. Du måste få arbetsgivaren att känna att det inte finns någon bättre än du att anställa för jobbet. Börja rada upp dina kompetenser, expertiser och egenskaper du vill lyfta fram och som du känner är relevanta för jobbet du söker. Det finns många bra mallar ute på nätet du kan använda dig av för att få en bra utformning på ditt CV.

Ska du annonsera att du söker jobb?

Detta är en fråga med många svar. Om du inte har ett jobb ska du definitivt berätta att du är ute på marknaden. Släng upp en statusuppdatering på Facebook och fixa ett professionellt LinkedIn konto för att skylta med det. Det är många som söker jobb samtidigt och det är viktigt att sticka ut ifrån mängden. 

Har du redan däremot ett jobb är det viktigt att vara diskret. Om du väljer att berätta offentligt att du söker andra jobb kan det väcka irritation hos din nuvarande arbetsgivare. Se till att du sköter det hela snyggt då det aldrig är en bra idé att göra sig ovän med chefen eftersom nya arbetsgivare gärna hör av sig till dessa för ytterligare en referens.

Spontanansökan är underskattat

Vissa tjänster kanske inte alltid annonseras. När du lämnar in en spontanansökan finns din profil tillgänglig ifall en ledig tjänst skulle dyka upp hos arbetsgivaren. Du kan även lämna in ett fysiskt CV i exempelvis butiker och affärer eller i receptionen hos företag du skulle vilja jobba för. Tänk på att detta fungerar bäst när du själv inte har så stor arbetslivserfarenhet eller när du söker tjänster som inte kräver högre kompetens. Har du däremot mycket erfarenhet och högre kompetenser kan du kontakta rekryterare och rekryteringsansvariga som hjälper till att matcha dig med en arbetsplats. 

Börja förbereda dig för en intervju

När du skickat ut ditt Cv och gjort vad du kan för att söka olika jobb och tjänster kommer du så småningom få till en intervju. Om du är förberedd är det enkelt att undvika onödig förvirring. Tänk på att du vill göra dig så attraktiv som möjligt för arbetsgivaren och visa dig från din bästa sida med dina bästa egenskaper. Tänk på att det är en balansgång att göra detta på ett snyggt sätt, det kräver lite träning. Några vanliga frågor som kan komma är: 

  1. Vilka är dina styrkor och svagheter?
  2. Varför ska vi anställa just dig? 
  3. Nämn en prestation du är extra stolt över.
  4. Varför vill du jobba här?
  5. Vad kan du tillföra hos oss?

Glöm inte ställa frågor till arbetsgivaren

Lika viktigt som det är att svara bra på arbetsgivarens frågor, är det att du får svar på dina frågor. Anledningen till att du sökt jobbet kanske är tack vare en lockande arbetsannons, men du behöver även få veta om arbetsplatsen passar dina krav. Tänk på vad du vill ha ut av en arbetsplats och ställ sedan frågor som ger dig svar på detta. Finns det utvecklingsmöjligheter? Är det en bra stämning bland kollegorna? Verkar chefen bra? Dessa frågor visar även ditt engagemang för arbetsgivaren eftersom du läst på om företaget.