Anledningar till att välja yrkeshögskola

En yrkeshögskola ska erbjuda kvalificerade utbildningarna som utifrån arbetslivets behov är skräddarsydda. Det finns ett antal olika utbildningar och skolor att välja mellan. Det som är viktigt är att välja en skola som är godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan.

Att välja att studera vid en yrkeshögskola är ofta ett smart val eftersom det i stor utsträckning leder till ett nytt jobb med bättre lön. Den årliga rapporten om studerandes sysselsättning visar för 2018 att 93% av de som tagit examen från en yrkeshögskola år 2017 hade jobb året efter.

Därför ska du välja en yh-utbildning

Vid val av utbildning är det viktigt att välja en utbildning som passar just dig. Det finns ett stort utbud av utbildningar och för att du inte ska ångra dig efter en termin är det bra att göra research. På hemsidan för yrkeshögskolan Nackademin har de listat fem anledningar till att välja en Yh-utbildning hos dem. Dessa anledningar är att utbildningarna består av mycket praktik, de är ett säkert jobbkort, utbildningen sker nära branschen, det är en snabb väg till jobb samt studentlivet.

”För många av de studerande är yrkeshögskolan ett snabbt och effektivt sätt att avancera på arbetsmarknaden och få en tydlig yrkesroll som ger en ökad trygghet och bättre försörjningsmöjligheter”, skriver Thomas Persson generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan i en debattartikel i Dagens samhälle

Populära utbildningar

Statistik för 2017 visar att de populäraste utbildningarna var de med inriktning mot hälso- och sjukvård. Inom detta spektrum finns bland annat utbildningar till: tandsköterska, vårdadministratör och behandlingsassistent.

Andra populära utbildningar är: redovisningsekonom, lokförare, programmerare och webbutvecklare.